Kérdése van? Hívjon minket! +3620/255-2646

Menekülési ajtók pánik funkciói szerint megkülönböztetünk B, C, D, E típusokat

Menekülési ajtók pánik funkciói szerint megkülönböztetünk B, C, D, E típúsokat.

B-típusú zár, mely alapállapotban kilinccsel nyitható kívülről és belülről egyaránt. Annak ellenére, hogy reteszelt állapotban van a zár, belülről a kilincs lenyomásával ki lehet nyitni az ajtót vészhelyzet esetén, míg kívülről csak kulccsal lehet az ajtót nyitni. Abban az esetben, ha valaki belülről lenyomja a kilincset és kinyitja az ajtót, a zár továbbra is reteszelt (zárt) állapotban marad, azaz kívülről továbbra is csak kulccsal nyitható. B típusú zárakat olyan helyeken javasolt használni, ahol kevés ember fordul meg, ellenben nagy értéket kell megóvni.

C-típusú zár speciális működésű, ugyanis belülről kulccsal zárható. Az ajtó alapesetben nyitott állapotban van, szabadon nyitható, azonban abban az esetben, ha belülről a kulccsal bezárjuk az ajtó (reteszeljük a zárat), az ajtó kívülről nem nyitható, ellenben belülről nyitható marad. Ebből adódóan, vészhelyzet esetén például családi háznál, akkor is ki lehet menekülni, ha az ajtó kulccsal be lett zárva. Belülről kilincs lenyomását követően a reteszelt zár alapállapotba kerül, azaz nyitva lesz, szabadon járható, így kívülről is be lehet jutni az épületbe.
D-típusú zár alapállapotban kívülről és belülről is nyitható. Abban az esetben, ha a zár reteszelt (zárt) állapotban van, akkor kívülről csak kulccsal tudjuk kinyitni az ajtót, mindaddig, míg belülről a kilincset le nem nyomjuk, ugyanis a belső kilincs lenyomásával a zár alapállapotba (nyitott) kerül, így kívülről is kulcs nélkül nyitható az ajtó.

E-típusú zár esetén, az ajtó nem rendelkezik a külső oldalán kilincsel, kívülről csak kulccsal nyitható, belülről a kilincs lenyomásával. A zár kívülről mindig reteszelt állapotban van, ezért a kívülről való bejutás nehézkesebb, de vészhelyzet esetén belülről történő kijutás akadálytalan, a kilincs lenyomásával 1 másodpercen belül lehetséges.